Ochtendritueel tips: geef je productiviteit een boost

Ochtendritueel tips: geef je productiviteit een boost

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo ook als het aankomt op het inrichten van je dag. Van een goed ochtendritueel heb je de rest van de dag profijt. Het is dan ook niet voor niets dat succesvolle mensen vaak erg veel belang hechten aan een vaste ochtendroutine!

Begin je bewust aan je dag, dan zul je energieker zijn en je beter kunnen focussen. Met onderstaande ochtendritueel tips krijg je meer controle over je dag en geef je jouw productiviteit een boost. 

Sta vroeg op

Een goed ochtendritueel begint (helaas?) bij vroeg opstaan. Maak er een gewoonte van om iedere dag om dezelfde tijd op te staan. In het begin kan dit even lastig zijn, maar je zult zien dat het al snel went en het ontzettend veel voordelen met zich meebrengt! 

Veel succesvolle mensen staan vroeg op, vaak zelfs al vóór zes uur ‘s ochtends. Op die manier hebben ze genoeg tijd om hun dag rustig te beginnen en deze voor te bereiden. Vroeg opstaan zorgt voor meer energie, meer balans en regelmaat. ‘s Ochtends heb je even de tijd voor jezelf, waardoor je de gehele dag het gevoel hebt dat je een stapje voorloopt. Ga wel iets eerder naar bed: een goede nachtrust is uiteraard erg belangrijk.

Taak nummer één: maak je bed op

Dit is misschien niet de meest voor de hand liggende ochtendritueel tip, maar er zijn verschillende redenen te bedenken waarom jij ‘s ochtends direct je bed zou moeten opmaken. 

Allereerst geeft het opmaken van je bed een productief gevoel. Je begint je dag zo direct al met iets goeds! Eén taak van je lijstje kun je nu al afvinken. Check. En wat is er daarnaast fijner dan ‘s avonds in een opgemaakt bed duiken? 

Door je bed ‘s ochtends gelijk op te maken, start én eindig je je dag goed. Het creëert meer rust in je hoofd en een opgemaakt bed zorgt ook nog eens voor een betere nachtrust.

Zorg voor een planning

Je kunt ervoor kiezen je planning ‘s avonds al te maken. Toch is de ochtend ook een goed moment waarop je dit kunt doen. ‘s Ochtends is je brein nog helder en je wordt (zeker als je vroeg opstaat!) niet gestoord door mailtjes en telefoontjes die normaal gesproken tijdens een werkdag op je afkomen.

In de ochtend je planning maken (en/of doornemen) geeft meer rust in je hoofd gedurende de dag. Je weet zo precies wat je te doen staat, waardoor je doelgerichter te werk kunt. Verhoog je productiviteit met timemanagement!

Bereid je ochtendroutine ‘s avonds al voor

Probeer je ochtendroutine ‘s avonds al zoveel mogelijk voor te bereiden. Op die manier houd je in de ochtend meer tijd over om de routine daadwerkelijk uit te voeren. Maak je ontbijt bijvoorbeeld al van tevoren, leg je sportkleding vast klaar, laad je telefoon op en leg het boek dat je wilt gaan lezen op je nachtkastje. Zo maak je het jezelf net iets makkelijker om je ochtendritueel uit te voeren.

Ochtendritueel tips toepassen

Er zijn ontzettend veel verschillende ochtendritueel tips op het internet te vinden. Naast bovenstaande tips lees je ook vaak over de positieve effecten van bijvoorbeeld mediteren in de ochtend, visualiseren, het lezen van een boek of sporten. Niet iedereen is hetzelfde, dus experimenteer vooral en ontdek welke ochtendroutine jou het meest brengt.

Aan de slag!

Geef jezelf de tijd om te wennen aan jouw nieuwe ochtendritueel. Nieuwe gewoonten aanleren doe je nu eenmaal niet van de één op de andere dag. Je zult zien dat het je steeds makkelijker afgaat, zeker als je de voordelen van een goed ochtendritueel ervaart! Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *