6 psychologische trucs om efficiënter te communiceren

6 psychologische trucs om efficiënter te communiceren

Staat er een spannend gesprek op de planning, zoals een sollicitatie? Of zou je simpelweg graag wat beter willen worden in het voeren van gesprekken? Door gebruik te maken van psychologie kun je gesprekken efficiënter laten verlopen. Of het nu om een eenmalig gesprek gaat of om conversaties in het algemeen; met behulp van onderstaande psychologische trucjes haal jij voortaan meer uit de gesprekken die je voert!

1. Spiegel de ander

Wil je graag dat je gesprekspartner jou leuk vindt? Zorg er dan voor dat je hem of haar spiegelt. Het is natuurlijk wel van belang dat je dit niet te opvallend doet. Legt degene met wie je praat zijn of haar handen bijvoorbeeld op tafel? Doe dit dan ook, op een subtiele manier. Door de ander te spiegelen kom je sympathieker over, waardoor je al gauw aardiger gevonden wordt.

2. Focus op gemeenschappelijke interesses

Over het algemeen vinden we mensen leuk die dezelfde dingen leuk vinden als wijzelf. Weet je dus dat je gesprekspartner dezelfde hobby heeft als jij, probeer het dan over deze hobby te hebben. Ook hierbij geldt natuurlijk dat je dit niet te opvallend doet; wanneer je alles leuk vindt wat de ander ook leuk vindt dan zal dit juist averechts werken en eerder oncomfortabel voelen voor je gesprekspartner. 

3. Maak gebruik van stilte

Wil je graag informatie uit iemand krijgen? Laat dan eens een stilte vallen als diegene onvolledig antwoord geeft op je vraag. Zorg er daarbij ook voor dat je goed oogcontact maakt. Op die manier voelt je gesprekspartner zich onder druk gezet om meer te vertellen.

4. Vraag om een gunst

Wist je dat mensen vaak onbewust het idee hebben dat ze je mogen, wanneer je ze om een gunst vraagt? Het is daarbij wel van belang dat het om een kleine gunst gaat, je wilt ze natuurlijk ook niet afschrikken. Vraag de ander bijvoorbeeld om mee te denken over een cadeau dat je voor iemand wilt gaan kopen, of geef aan dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij een klein klusje in huis.

5. Fake je zelfvertrouwen

Ben je niet zo’n zelfverzekerd persoon, of staat er een gesprek op de planning waarbij een extra dosis zelfvertrouwen goed van pas zou komen? Fake it till you make it! De meeste mensen zien het verschil niet tussen een zelfverzekerde houding en écht zelfvertrouwen. Neem een zelfverzekerde houding aan en doe alsof je precies weet waar je mee bezig bent: je uitstraling wordt daardoor niet alleen aantrekkelijker, uiteindelijk kun je je hier ook echt zelfverzekerder door gaan voelen!

6. Efficiënter communiceren? Herhaal wat de ander zegt

Het voelt vaak goed om je eigen mening uit de mond van een ander te horen. Om je gesprekspartner een aangenaam gevoel te geven kan het goed zijn om zo nu en dan te herhalen wat hij of zij zegt. Het is daarbij natuurlijk niet de bedoeling dat je steeds letterlijk alles herhaalt; parafraseren doet echter wonderen! Je gesprekspartner zal zich hierdoor sneller begrepen voelen, wat van positieve invloed kan zijn op de connectie die je met hem of haar hebt.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *