Meer discipline met deze tips

Meer discipline met deze tips

Heb je onlangs een goede planning gemaakt voor je studie of werk, maar lukt het je maar niet om je hier ook daadwerkelijk aan te houden? Of is je huis vaak erg rommelig, omdat je je er niet toe kunt zetten om het regelmatig op te ruimen? Dan kun je vast wat meer discipline gebruiken in je leven. Er zijn een heleboel dingen waar je deze eigenschap voor nodig hebt. Goed nieuws: iedereen kan meer discipline ontwikkelen! Maar hoe doe je dat? Met onderstaande tips leer je jezelf meer discipline aan.

Begin klein

Net als bij iedere verandering die je aan wilt brengen in je leefstijl, is het bij het opbouwen van discipline van belang dat je niet te hard van stapel loopt. Discipline kun je trainen, net als een spier. Het is daarbij belangrijk dat je klein begint en regelmatig oefent. Je zult zien dat je daardoor steeds meer discipline krijgt, waardoor grotere taken je uiteindelijk ook een stuk makkelijker afgaan. 

Hoe ziet dat eruit?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je meer discipline zou willen. Misschien wil je voortaan vroeger opstaan, of productiever zijn op werk. Ook kan het zo zijn dat je vaker wilt gaan bewegen of gezonder wilt gaan eten. 

Wat je reden ook is; je kunt vandaag nog beginnen met het (langzaam) opbouwen van meer discipline. Zet bijvoorbeeld je wekker om te beginnen een half uurtje eerder, vervang je dagelijks toetje na de maaltijd voor fruit of ga de komende week iedere dag een half uurtje wandelen. Iets is beter dan niets! 

Focus je niet te erg op je doel

Natuurlijk is het goed om je uiteindelijke doel in je achterhoofd te houden. Bepaal van tevoren wat je doel precies is en concretiseer dit. Wil je bijvoorbeeld afvallen, schrijf dan op hoeveel vet je zou willen verliezen en wat je concreet kunt doen om dit te bereiken. Hierdoor kun je met meer focus en energie aan de slag. 

Staar je echter niet blind op je doel: richt je in plaats daarvan op de dagelijkse gewoonten die je steeds een stapje dichter bij je doel brengen. Wil je een nieuwe taal leren? Maak dan dagelijks wat tijd vrij om hiermee aan de slag te gaan – dát is je doel! Wanneer je dit langere tijd volhoudt kom je uiteindelijk terecht waar je wilt zijn.

Geen motivatie? Geef er niet aan toe!

Het is niet altijd even leuk om actief met je doelen bezig te zijn. Soms heb je nu eenmaal geen zin, of raak je afgeleid waardoor je de taak niet goed uit kunt voeren. Geef hier niet aan toe! Train jezelf om tóch aan de slag te gaan, ook al heb je geen motivatie. Hoe vaker je je zelfdiscipline traint, hoe sterker het wordt. 

Meer discipline opbouwen met een schema

Een handige manier om meer discipline te krijgen is door met een schema te werken. Stel voor de komende 30 dagen één doel op voor jezelf. Om een nieuwe gewoonte aan te leren is het belangrijk dat je hier iedere dag mee bezig gaat! Maak een tabel waarin je de dagelijkse acties benoemt die je zult uitvoeren om je doel te bereiken.

Kies bij voorkeur voor een vaste tijd waarop je de taken uitvoert: onze hersenen houden erg van structuur. Het hoeven geen grote taken te zijn; dagelijks 1 minuut met je doel bezig zijn is al goed. Pak je schema er iedere avond even bij. Heb je je dagelijkse taak behaald? Zet dan een vinkje. Zo kun je goed zien hoe je ervoor staat en bovendien motiveert dit om dagelijks met je doel bezig te zijn. Begin vandaag nog en ga voortaan met meer discipline door het leven!1 gedachte over “Meer discipline met deze tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *